Zakłady gastronomiczne i wszystkie inne, w których jest przetwarzana żywność, muszą dbać o odpowiednią jakość wypuszczanych ścieków. Jak mówią obowiązujące przepisy w ściekach znajdować się nie mogą żadne tłuszcze, które mogłyby przyczynić się do problemów z systemem kanalizacji. Dlatego też jedną z koniecznych rzeczy w tego typu miejscach jest zainstalowanie separatora tłuszczu, i jego prawidłowe użytkowanie. Przede wszystkim istotne będzie miejsce, w którym takie urządzenie zostanie zamontowane. Firmy które oferują przegląd separatorów posiadają specjalistyczny sprzęt do takich zadań, ale i tak jakimś sposobem samochód musi dojechać w pobliże, żeby się dało odwinąć wąż.
Dużą rolę odgrywa też sam dobór separatora tłuszczu. Urządzenia te funkcjonują w bardzo prosty sposób, składają się bowiem z osadnika z pewną liczbą przegród. Ciężkie elementy zatrzymywane są na dnie, natomiast na powierzchni ścieków unosi się lekki tłuszcz. Jego warstwa nie powinna przekraczać dwudziestu centymetrów, jeżeli go większa ilość, to separator nie będzie pełnił swojego zadania. Dlatego pojemność zbiornika należy dopasować do stylu pracy konkretnej placówki, ilości niezbędnych do przerobienia ścieków i częstotliwości serwisu. Przyjmuje się, że czyszczenie separatorów tłuszczu Wrocław wykonywane być powinno co najmniej raz w miesiącu, lecz to za każdym razem indywidualnie się ustala.
Z uwagi na charakter zanieczyszczeń czynność tę wykonać powinna specjalistyczna firma, nie będzie mógł tego zrobić zarządzający lokalem gastronomicznym czy jego pracownicy. Oni natomiast powinni sprawdzać poziom odseparowanego tłuszczu, i jeśli pojawi się konieczność usunięcia go, to załatwienie czyszczenie. Podejmując decyzję o współpracy z firmą realizującą takie usługi zapewne dla większości najistotniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Ale warto zwrócić także uwagę na to, czy taka firma działa w pełni legalnie i daje wszystkie konieczne dokumenty, a także czy przy wykonywaniu usługi separator jest kompleksowo myty i czyszczony.