Chyba każdy miłośnik włoskiej kuchni zna mozzarellę. Żadna w zasadzie pizza nie obejdzie się bez tego sera, lecz jest on wykorzystywany także w wielu innych potrawach. W zwykłych sklepach rzecz jasna można kupić produkty przypominające oryginały z Włoch, lecz w praktyce jest im do nich naprawdę daleko.
Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w formie zanurzonych w serwatce kulek. Posiada dość miękką strukturę i cechuje się delikatnym smakiem. Po stopieniu jest mocno ciągliwa, dzięki czemu świetnie smakuje na pizzach i innych ciepłych daniach. Ale można oczywiście ją też zjadać bez ogrzania, na przykład w formie dodatku do sałatek. Dla odpowiednie jakości mozzarelli bardzo ważne są rzecz jasna składniki, lecz również sposób jej przygotowania. W teorii nie jest on trudny, ale różne szczegóły i niuanse powodują, że koniec końców ser uzyskuje wyjątkowy smak.
Klasyczna mozzarella powstaje głównie z krowiego mleka, lecz Włosi mają jeszcze kilka odmian tego sera. Jedną z nich jest mozzarella buffala, do produkcji której używane jest mleko bawołów. Jeszcze jakiś czas temu ten rodzaj mozzarelli nie cieszył się specjalnym uznaniem, również ze względu na kłopotliwe przechowywanie. Ale powoli zaczął przekonywać niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od zwykłego. Te różnice wynikają z faktu, że mleko bawole zawiera większą ilość tłuszczu, co ma znaczący wpływ na doznania kulinarne. Ser ten jest trochę kwaśny, ale jednocześnie bardzo smaczny, posiada również sporo właściwości zdrowotnych.
Niezwykle ciekawie smakuje także mozzarella burrata, jaka zaczyna być dopiero popularna w naszym kraju. Przeważnie wytwarza się ją z mleka krowiego, lecz z dodatkiem śmietany. To powoduje lekki maślany posmak, od którego wywodzi się zresztą nazwa tego sera. Burrata wyglądem przypomina mozzarellę, ale w środku ma woreczek serowy. W zwykłym sklepie tego typu sery ciężko będzie znaleźć, jeżeli ktoś zamierza taki kupić, to powinien znaleźć jakiś sklep sprzedający produkty włoskie oryginalne.