Od kilku lat napój nazywany granitą zaczął się cieszyć coraz większym zainteresowaniem. W rzeczywistości nawet go nie można w pełni nazwać napojem, bowiem składa się z płynu i zmrożonych kryształków lodu. Według oryginalnej receptury robi się go z cukru, wody i cytrynowego soku, lecz aktualnie sprzedawcy proponują wiele różnych smakowych wersji. Z uwagi na wyjątkowy smak i orzeźwiające właściwości granity są bardzo chętnie kupowane, szczególnie w letnim okresie. Do ich zrobienia niezbędny będzie przede wszystkim odpowiedni granitor, urządzenia te aktualnie są dostępne w wielu wersjach oraz modelach.
Sama zasada ich działania nie należy do skomplikowanych, a przygotowanie przepysznych deserów wymagać nie będzie specjalnych umiejętności. W zbiorniku umieścić trzeba wszystkie składniki, to znaczy głównie cukier oraz wodę, ale też i smakowe dodatki, w tym musy z naturalnych owoców. W pojemniku cały czas kręci się mieszadło, które ma podwójne zadanie.
Po pierwsze będzie utrzymywał należytą konsystencję zawartości, przez co w każdej chwili można ją przelać do kubka. Ale ten ruch w połączeniu z jaskrawymi kolorami granity bardzo przyciągają wzrok przechodniów i nakłaniają do zakupu. Granitor może utrzymywać temperaturę deserów w zakresie od minus kilku stopni do mniej więcej zera, a część modeli posiada też możliwości ustawiania temperatur dodatnich. Każdy z pojemników wyposażony został w wygodny w użyciu kranik, dzięki czemu schłodzony płyn można przelać do opakowania do granity i podać klientowi.
Bardziej wyspecjalizowane modele granitorów mają jeszcze większe możliwości. Można w nich chociażby niezależnie regulować temperaturę roboczą dla każdego pojemnika, gęstość uzyskanej mieszanki czy przestawić działanie na tryb nocny. Mogą być świetną opcją na biznes, zwłaszcza że nie będą wymagać wysokich nakładów na początek. Wystarczy zakupić granitor, podgrzewacz do sosu i jakieś dodatkowe akcesoria, żeby rozpocząć sprzedaż. A w sezonie, w ciepłe dni na pewno liczyć będzie można na sporą liczbę klientów szukających ochłody.