Czemu prawdziwe włoskie mozzarelle cieszą się takim powodzeniem

Jeśli ktoś lubi włoską kuchnię, a mało jest ludzi którym nie smakuje, pamiętać powinien o jednej ważnej rzeczy. Wyśmienity smak włoskich potraw przede wszystkim jest efektem składników wysokiej jakości, jakie użyte zostały do ich przygotowania. Z tego też powodu jeśli ktoś będzie chciał zrobić spaghetti albo pizzę, to produkty włoskie oryginalne z pewnością mu w tym bardzo pomogą. Na przykład takie jak mozzarella włoska, jaka świetnie się sprawdza zarówno na pizzach i makaronach, jak też jako dodatek do sałatek albo kanapek.

Najczęściej spotykana wersja takiej mozzarelli, którą można dostać w każdym sklepie, jest wytwarzana z mleka krowiego. Przez to ma ona delikatny smak i biały kolor, a także miękką konsystencję. Ser ten sprzedawany jest najczęściej w formie niedużych kulek, jakie są umieszczone w woreczkach z zalewą.

Mozzarella jest zdrowa i pożywna, bowiem zawiera w sobie dużo białka, witamin i składników mineralnych. Tradycyjna mozzarella jest robiona przez liczne firmy, choć do włoskich oryginałów przeważnie jest im daleko. Ale Włosi mają również parę innych gatunków mozzarelli. Jedną z nich jest mozzarella buffala, którą wykonuje się tradycyjnymi metodami z bawolego mleka. Mleko to zawiera więcej tłuszczu, co wpływa na to, że w smaku wyczuwa się lekką kwasowość. Delikatna i łagodna także jest mozzarella burrata, która stanowi kolejny tradycyjny włoski produkt. Tę delikatność zawdzięcza niewielkiej kieszonce, w jakiej znajduje się śmietanka, przypominająca w smaku masło.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać