+Tekst Sponsorowany+
Miłośnicy kuchni włoskiej nie wyobrażają sobie jej raczej bez wyśmienitej mozzarelli pochodzącej z tego właśnie kraju. Ten popularny gatunek sera można spotkać w praktycznie każdym sklepie, ale z reguły są to mniej lub bardziej udane podróbki. Tak zwana mozzarella produkowana jest przez wiele firm, niektórym się to nawet nieźle udaje, lecz tylko oryginalna mozzarella włoska smakować będzie tak jak należy. Stanowi ona nieodłączny składnik wszystkich pizz, często się ją też dodaje do różnych innych dań gorących czy sałatek. Większość z nas kojarzy ją przede wszystkim z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w woreczku z zalewą. Ser ten ma delikatną konsystencję i smak, z reguły też posiada śnieżnobiały kolor. Jeżeli będzie miał dobrą jakość, to podczas rozrywania pojawiać się będą charakterystyczne strzępienia.
Oferowaną w sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z mleka krowiego, ale we Włoszech wykorzystuje się też do tego mleko pochodzące od bawolic. Obecnie ta odmiana sera zwie się mozzarella buffala i cieszy się coraz większą popularnością. Niewiele osób jednak wie, że wytwarzać go zaczęto już w XII wieku, tyle że w pewnej chwili przestał być ceniony. Z uwagi na sporo większą zawartość tłuszczu w mleku bawolic mozzarella buffala posiada bardzo charakterystyczny, lekko kwaśnawy smak, a jednocześnie jest naprawdę bogata w różne składniki odżywcze.
Mozzarelle wytwarzane z mleka krów oferowane są też we Włoszech w paru innych rodzajach. Według wielu osób świetny smak ma mozzarella burrata. Na etapie produkcji tworzy się w kulce niedużą kieszeń, do jakiej wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ser ten wygląda dokładnie tak samo co zwykły, lecz po przekrojeniu będzie się z niego wylewać płynna zawartość. Ponieważ jego smak jest bardzo maślany i łagodny, to stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Jednak najbardziej ceniona wśród miłośników kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez lokalnych rzemieślników, według tradycyjnych przepisów sprzed wielu lat.