Święta Bożego Narodzenia są jednym z najpiękniejszych okresów. To wtedy właśnie można się spotkać z najbliższymi przy wigilijnym stole i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Niezwykle ważną rzeczą w tym czasie jest również dzielenie się opłatkami. Pierwsze opłatki, wyglądające rzecz jasna zupełnie inaczej niż dzisiaj, pojawiły się już w pierwszych wiekach epoki chrześcijaństwa. Na samym początku tego zwyczaju nie wiązano z Bożym Narodzeniem, to powoli następowało w kolejnych wiekach, aby ostatecznie stać się jedną z głównych tradycji tego okresu. Takie dzielenie ma bardzo ważny, symboliczny wymiar. Zapomina się wtedy o złości czy wszelkich innych negatywnych emocjach, a składane życzenia są życzliwe i serdeczne. Z takich też powodów na żadnym stole w wigilię nie może zabraknąć opłatków, a aktualnie nie ma żadnego problemu z ich zorganizowaniem.
Jeśli ktoś chce, to udać się może do jednego z kościołów, w jakim je otrzyma za niewielką ofiarą. Opłatki można też kupić w najróżniejszych sklepach, ale warto pamiętać aby nie czekać z ich zakupem na ostatnią chwilę. Współczesne opłatki wypieka się jedynie z wysokiej jakości mąki pszennej, a wiele receptur sięga nawet XIX wieku. Jedynym dopuszczalnym dodatkiem do mąki jest woda, nie można dodawać do nich drożdży, konserwantów czy utrwalaczy. Sam proces pieczenia jest bardzo krótki, gdyż oplatki spędzają w piecu raptem jedną minutę. Na ich powierzchni często znajdują się różnego rodzaju motywy religijne, jakie się wytłacza za pomocą odpowiednich form.
+Tekst Sponsorowany+