Włoskie mozzarelle – jakie są ich często wybierane odmiany

Każdy miłośnik potraw z Włoch doskonale wie, jak istotne są w tej kuchni sery mozzarella. Wprawdzie dzisiaj w większości krajów wytwarzane są one przez rodzime firmy, lecz nie ma co ich porównywać z tym, co proponują producenci z Włoch. W dużej mierze wynika to z dobrego mleka, ale też i metod wytwarzania, które są pilnie strzeżoną tajemnicą włoskich wytwórców.

Największym zainteresowaniem cieszy się tradycyjna mozzarella włoska, to właśnie ona stanowi podstawę wielu potraw, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim mianem nazywać można było wyłącznie sery wytwarzane z mleka bawolego, ale od jakiegoś czasu także i sery z mleka krów. Sam produkcyjny proces jest od wielu lat niezmienny. Do dużej kadzi wlewa się krowie lub bawole mleko z podpuszczką, które następnie jest podgrzewane. Po upływie dwóch godzin tworzy się skrzep, jaki potem jest odsączany, ogrzany i zalany gorącą wodą.

Na zakończenie całość jest schładzana, a następnie moczona w solankowej zalewie w celu nadania odpowiedniego smaku. Lecz żeby otrzymać odpowiednią konsystencję, to należy posiadać mnóstwo doświadczenia i wiedzy, a włoscy serowarzy jednak są mistrzami w swoim fachu. Dobra mozzarella jest ciągliwa i lekko sprężysta, ma też łagodny, delikatny smak. Trochę inaczej smakować będzie mozzarella buffala, którą wytwarza się z bawolego mleka. Z uwagi na to, że to mleko ma znacznie więcej tłuszczu, to smak wytwarzanych z niego serów jest bardzo charakterystyczny, o lekkim kwaskowym posmaku.

Kolejnym wartym spróbowania włoskim serem jest mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka przypomina ona klasyczną mozzarellę, lecz znacznie się od niej różni ze względu na sposób wytwarzania. W czasie niego do każdej kulki dodawana jest delikatna śmietanka, która jest odpowiedzialna za charakterystyczny, łagodny smak tego sera. Wszystkie te sery, jak też różne inne produkty włoskie oryginalne można kupić bez problemów w dobrych sklepach, jakie się specjalizują w tego typu asortymencie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 10 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać