Włoskie potrawy są cenione i znane na całym świecie, sporo osób twierdzi że jest to najsmaczniejsza kuchnia. W pierwszym momencie mogą się wydawać łatwe i proste do przygotowania, lecz w wielu przypadkach nie do końca się to jednak udaje. Należy bowiem pamiętać, że tajemnica tych dań bierze się z dwóch podstawowych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, udoskonalane przez wiele pokoleń kucharzy. O końcowym smaku przeważnie będą decydować niuanse, i dlatego tak wielu osobom to nie wychodzi tak jak by chciały.
Kolejną ważną rzeczą są używane do przygotowania składniki, a włoscy kucharze nie idą na żaden kompromis. Jeśli danie ma tak smakować jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to użyte do niego być muszą najlepsze jakościowo produkty i kuchnia włoska producent. Żadne substytuty czy podróbki nie dadzą takiego smaku, nawet jeżeli podobnie się będą nazywały. Dotyczy to nawet takich składników jak pomidory, mąka czy makaron, a już w szczególności serów. Każdy, kto kiedyś ją próbował potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż sery, jakie są produkowane przez rozmaite firmy nie pochodzące z Włoch. Często firmy takie korzystają ze wsparcia włoskich specjalistów, lecz na końcową jakość wpływa też mocno mleko. Włosi hodują w tym celu specjalne rasy bydła, często wypasane w górskich dolinach, i to mleko ma ogromny wpływ na ostateczny smak sera.
Najczęściej spotykaną odmianę mozzarelli produkuje się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To daje dużo delikatności i biały kolor, i to właśnie taka odmiana jest spotykana najczęściej. Lecz coraz większą popularnością cieszy się też wśród smakoszy mozzarella bufala. Do wytwarzania tego gatunku sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące wyłącznie od bawolic, hodowanych w zaledwie kilku rejonach kraju. Przez wyższą zawartość tłuszczu w bawolim mleku ta wersja mozzarelli jest znacznie bardziej intensywna, posiada lekko kwaśnawy smak i zawiera w sobie dużo większą ilość różnych składników odżywczych.
+Tekst Sponsorowany+