Prawdziwe włoskie sery cieszą się popularnością na całym świecie, i słusznie się cieszą takim wzięciem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Tego typu sery, jak też pozostałe produkty włoskie wytwarzane są jedynie z naturalnych surowców i zgodnie z recepturami przekazywanymi przez pokolenia.
W szczególności uznaniem cieszy się mozzarella włoska, stanowiąca podstawę wszystkich porządnych pizz. Standardowe mozzarelle są oczywiście wytwarzane z mleka krów, są w formie miękkich, białych kulek. Ich struktura jest lekko rozciągliwa i miękka, a przed sprzedażą pakowane są w torebki foliowe wypełnione serwatką. Tradycyjna mozzarella jest najbardziej powszechna, ale zwrócić też warto uwagę na inne jej odmiany, które u nas nie są jeszcze dobrze znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.
Wywodzi ona z rejonu Kampania, a jej główną cechą będzie to, że się ją produkuje ją z bawolego mleka. Na początku nie doceniano jej specjalnie, ale obecnie bardzo się to zmienia ze względu na lekko kwaskowy, charakterystyczny smak. Mleko bawole ma większą zawartość tłuszczu, ale jednocześnie dużo mniejszy poziom złego cholesterolu, jest więc znacznie bardziej zdrowe od krowiego. W naszych kuchniach pojawia się coraz częściej mozzarella burrata. Z kolei ten ser przypomina początkowo tradycyjną mozzarellę, ale jego konsystencja jest zupełnie inna, z półpłynnym środkiem. Ta odmiana sera produkowana jest z mleka krowiego z dodatkiem śmietany, i to śmietana właśnie nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+