Czemu włoskie sery mozzarella są tak chętnie stosowane w kuchni

Jeżeli ktoś miał kiedyś okazję skosztować najprawdziwszej włoskiej pizzy, to z pewnością zobaczy ogromną różnicę w porównaniu z tym, co tylko pizzą się nazywa. Aktualnie taką pizzę można kupić nie tylko we Włoszech, ale również w wielu innych krajach, gdyż kuchnia ta stała się popularna na całym świecie. Lecz trzeba zwrócić swoją uwagę przede wszystkim kto ją wykonuje, lecz również z jakich produktów została zrobiona. Bo to składniki właśnie odpowiadają za to, że dania włoskie smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Rzecz jasna zawsze zrobić je można z jakiejś zwykłej mąki, dodając zwykłą szynkę i ser, ale to już to samo nie będzie. Szczęśliwie nie ma dzisiaj problemów ze zdobyciem tego typu składników, ponieważ bez problemów można je kupić w dużej ilości sklepów.

Oczywiście jest dostępna również prawdziwa mozzarella włoska, bez której ciężko sobie wyobrazić na przykład pizzę. Ale ten gatunek sera świetnie się sprawdza także w innych ciepłych daniach, przykładowo tartach czy zapiekankach, oraz wyśmienicie się komponuje z ziołami i pomidorami w różnego rodzaju sałatkach. Mozzarellę spotkać można przeważnie w formie białych, niedużych kulek, znajdujących się w torebce ze słoną zalewą. Ma ona delikatną, lekko miękką strukturę, a po rozerwaniu powstają bardzo charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o wysokiej jakości sera. Najczęściej produkowana jest ona z mleka krów, charakteryzuje się wtedy delikatnym, łagodnym smakiem. Lecz w niektórych sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella buffala, jaką robi się z mleka które pochodzi od bawolic.

Dzięki temu jest ona nieco bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś ciekawego dla siebie w ofercie włoskich serów znajdą też osoby, jakie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich jest chociażby dostępna mozzarella fior di latte. Wszystkie włoskie mozzarelle robione są z wysokiej jakości mleka, z tego też powodu ich smak jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to również z faktu, że kuchnia włoska producent przeważnie stosuje wypróbowane przez lata przepisy i receptury.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 2 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać