Włochy są znane z różnych przepysznych potraw, pośród jakich bez wątpienia ogromną popularność zdobyła pizza. Ale jeśli ma ona smakować tak jak powinna, to obowiązkowo do jej upieczenia trzeba użyć najlepszych jakościowo składników, w tym takich jak mozzarella włoska. Sery mozzarella wytwarzane są w dużej ilości krajów, i w wielu przypadkach udaje się otrzymać rzeczywiście satysfakcjonujący smak. Lecz z paru powodów nawet nie ma co ich próbować porównywać do tego, co zaoferować mogą włoscy producenci, niejednokrotnie wytwarzający sery zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Wynika to nie tylko z bardzo dobrego mleka, pochodzącego od bydła wypasanego w czystych rejonach kraju, lecz również używanych od wielu lat receptur. Typowa mozzarella buffala jest wytwarzana jedynie z mleka pochodzącego od bawolic. To mleko ma w sobie trochę więcej tłuszczu, dlatego też charakteryzuje się odrobinę kwaskowym, a równocześnie delikatnym posmakiem.
Buffala jest nazwą zastrzeżoną wyłącznie dla niektórych rejonów Włoch, ale nabywając ten rodzaj sera spodziewać się można wyśmienitej jakości. Jeżeli ktoś zdecyduje się go spróbować, to może odwiedzić jakiś dobry sklep oferujący produkty włoskie pod adresem https://www.northcoast.pl/, z pewnością uda mu się go tam kupić. Będąc w takim sklepie rozglądnąć się warto za następnym ciekawym serem, jakim niewątpliwie jest mozzarella burrata. Charakteryzuje się ona tym, że wewnątrz kulki posiada kieszonkę pełną maślanego płynu, jaka powstaje w trakcie wytwarzania, dzięki dodaniu niewielkiej ilości masła.
+Tekst Sponsorowany+