Chyba każdy, kto miał kiedyś możliwość spróbowania prawdziwej pizzy z Włoch wie bardzo dobrze, że wyśmienicie ona smakuje. W dużym stopniu zawdzięcza to użytym do wytworzenia składnikom, w tym również mozzarelli. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na pizzach, ale jest też świetnym dodatkiem do przekąsek i sałatek, świetnie się też komponuje z różnymi innymi ciepłymi daniami. Charakterystyczne białe kulki w zalewie zna większość z nas, gdyż można je spotkać we wszystkich sklepach spożywczych. Jednak najczęściej produkowane są one przez jakieś krajowe firmy, i tak naprawdę jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one włoskie, oryginalne produkty.
Szczególnie że Włosi posiadają kilka interesujących odmian tego właśnie sera, które powinny zasmakować każdemu jego miłośnikowi. Wytwarzanych między innymi, tak jak to wszystko się zaczynało, z mleka bawolic, które zawiera dużo większą ilość tłuszczu. Dzięki temu mozzarella buffala posiada lekko kwaskowy, delikatny posmak, idealnie pasujący do wielu potraw. Bardzo ceniona pośród smakoszy jest także mozzarella fior di latte. Ona z kolei wytwarzana jest z krowiego mleka, ale jedynie w paru rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wszystkim się zajmują rzemieślnicy z lokalnych wiosek, którzy wykonują wszystko w sposób ręczny, bez wykorzystania żadnych maszyn. Z pewnością warta skosztowania także będzie mozzarella burrata, która zawiera w sobie środek o maślanym smaku. Jest to rezultatem dodania na etapie produkcji śmietanki, tworząc w kulce niewielką kieszonkę pełną płynu.
+Tekst Sponsorowany+