Włoskie mozzarelle – dlaczego cieszą się taką popularnością

Kuchnia włoska od wielu lat jest ogromnie popularna, niewiele jest osób które nie skosztują spaghetti czy gorącej pizzy. Tak duża popularność ma też przełożenie na robione zakupy, szczególnie jeśli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem wiedzą bardzo dobrze, jakie znaczenie na smak i jakość danej potrawy mają składniki, z tego też powodu chętnie wybierają te naprawę dobre. A wiadomo jest powszechnie, że chociażby mozzarella włoska nie ma sobie równej, zwłaszcza że można dostać w sklepach jej kilka odmian.

Rzecz jasna największą popularnością cieszy się klasyczna, w postaci spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Sprawdza się ona doskonale jako dodatek do surówek i na zwykłe kanapki, lecz prawdziwa pizza również bez niej nie może być zrobiona. Tradycyjna mozzarella jest robiona z krowiego mleka, dzięki czemu ma dość delikatny smak i aromat. Jeśli ktoś by chciał wypróbować coś bardziej nietypowego, to z pewnością na talerzu znaleźć się powinna mozzarella buffala.

W porównaniu z klasyczną mozzarellą ten rodzaj sera jest produkowany z bawolego mleka. Na początku nie był on za bardzo ceniony, lecz dzisiaj ma wierne grono swoich zwolenników. Przed dużą zawartość tłuszczu smak tej odmiany jest delikatnie kwaskowy. Ciekawie będzie się też prezentować w smaku mozzarella burrata. W pierwszej chwili będzie ona przypominać zwykłą mozzarellę, ale prze specjalny proces produkcji w środku jest gęsta śmietanka, zapewniająca temu produktowi maślany, wyśmienity smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz
To powinno ci się spodobać