Mało kto nie wie, co to jest ser mozzarella. To charakterystyczny rodzaj sera, używany przede wszystkim do dań włoskich. To właśnie z tego rejonu Europy wywodzi się jego historia. Stworzenie mozzarelli przypisywane jest starożytnym Rzymianom, a produkt ten w dalszym ciągu kojarzy się właśnie z południowymi regionami Włoch. Oryginalna mozzarella włoska posiada śnieżnobiały kolor, jest sprężysta i wilgotna.
Dysponuje również włóknistą strukturą, jaka pozwala swobodnie urywać kawałki. Właśnie od tej czynności wywodzi się jego nazwa – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W takim kształcie świetnie sprawdza się w sałatkach, zwłaszcza w popularnej Caprese. Ale jeszcze chętniej jest ona używana do różnego typu ciepłych dań, w tym rzecz jasna do pizzy. To właśnie płynna mozzarella ciągnie się w charakterystyczne nitki po odgryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella zyskała swoją popularność właśnie jako dodatek pizzy, którą się serwuje na całym świecie w wielu odsłonach.
Z takich też powodów najczęściej wytwarza się ją z tańszego mleka krowiego. W tej postaci ma bardzo delikatny smak. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne wciąż są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawołu. Ten gatunek nazywany jest mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Jest mniej popularny ze względu na wyższą cenę i mniejszą powszechność. Jeszcze mniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo smaczny podpuszczkowy ser, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w jakim zatopione są kawałki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+